Haccp je ključna metoda za zagotavljanje varne prehraneHaccp je ključna metoda za zagotavljanje varne prehrane

Zagotovo smo se že velikokrat spraševali, kako izgleda proizvodnja vse hrane, katero imamo na voljo na policah v trgovini. Bolj kot to, pa je pomembno vprašanje to, kako poteka zagotavljanje, da je ta hrana varna za konzumacijo. Tukaj pa nastopi mednarodna organizacija, oziroma bolj metoda, ki se imenuje haccp. Gre za metodo, ki na vsakem koraku pridelave hrane analizira vse možne nevarnosti, ki se lahko pojavijo.

Kratica haccp pa v dobesednem pomenu pomeni Hazard Analysis Critical Control Point, torej preverja vse kritične točke pri pridelavi hrane. To pa vključuje vse faktorje pri proizvodnji, torej vse od samih surovin, ko se sadijo in škropijo ter podobno. Haccp pa bo nato preveril tudi vse naslednje točke, kjer se prideluje hrana, torej v samih proizvodnjah, ter vse do končnega produkta, ki se znajde na policah trgovin.

Sama metoda pa ima določena načela, katerim mora slediti, da ima to svojo učinkovitost. Ta načela pa vsebujejo iskanje vseh kritičnih točk v proizvodnji hrane, kjer bi lahko nastale težave za nevarnost konzumacije. Tako mora haccp najti te točke, nato pa zagotoviti neko rešitev, da se nevarnost oziroma tveganje izniči, er je nato lahko končen produkt varen za konzumacijo. 

Haccp je ključna metoda za zagotavljanje varne prehrane

Ta metoda pa je v večinah držav sveta zagotovila, da se lahko ljudje varno prehranjujejo. To pa je ključno za preživetje, ter je tako metoda haccp rešila že ogromno življenj, oziroma tveganj za nevarnosti. Tako pa smo lahko še kako srečni in hvaležni, da živimo v državi, kjer je prisotna metoda haccp, ter nas tako ne rabi skrbeti, da je hrana na policah trgovin zdrava, oziroma nam ne predstavlja večje grožnje.

Ker pa je ta metoda tako pomembna in učinkovita, je pomembno, da se nanjo daje čim več pozornosti in se naredi veliko v tej smeri, da se bo metoda haccp razširila še po ostalih državah tega sveta.…

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je investicija ki bo vrnila denarToplotna črpalka za sanitarno vodo je investicija ki bo vrnila denar

Odličen način, s katerim lahko prihranimo kar nekaj denarja, pri ogrevanju sanitarne vode, torej vse vode, ki jo uporabljamo za čiščenje, pomivanje posode, tuširanje, umivanje in podobno, je toplotna črpalka za sanitarno vodo. Z investicijo v toplotno črpalko za sanitarno vodo, bomo lahko pridobili energijo za ogrevanje vode, to pa po bistveno manjši ceni kot prej, saj takšne toplotne črpalke proizvedejo bistveno več energije za ogrevanje, kot pa porabijo elektrike, za delovanje.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je investicija ki bo vrnila denar

Seveda pa lahko toplotna črpalka za sanitarno vodo pride v ogromno različnih oblikah, oziroma v različnih načinih delovanja. Tako lahko najdemo razne toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki bodo toploto pridobivale iz bodi si tal, bodi si iz zraka okolice. Tukaj pa je potrebno vedeti, da nam bo v veliko primerih prišla toplotna črpalka za sanitarno vodo, ki deluje tako, da toploto pridobiva oziroma črpa iz tal, bolj prav, saj imajo tla bolj konstantno temperaturo skozi celotno leto, kot pa ozračje. To pa pomeni, da bomo lahko to izkoriščali med zimo veliko bolje, kot bi toplotno črpalko, ki deluje na zrak, oziroma pridobiva energijo iz zraka okolice.

S takšnim načinom ogrevanja, torej, če je toplotna črpalka za sanitarno vodo v naši lasti, bomo lahko prihranili ogromno denarja. To pa pomeni, da bomo čez nekaj let z vsemi prihranki zaradi zmanjšanja mesečnih stroškov elektrike za ogrevanje, celo pokrili vse stroške toplotne črpalke za sanitarno vodo, ter tako prišli tudi v profit. Nato pa si lahko med poletjem s tem profitom privoščimo kakšen dopust več, ali pa nekoliko bolj konkreten dopust.

Gre torej za investicijo, ki se bo definitivno splačala. Potrebno je le premisliti, kakšna vrsta toplotne črpalke za sanitarno vodo nam bo najbolje služila, glede na razmere okolice in podnebja, kjer živimo. Prav tako je dobro, da jo nekoliko zaščitimo, saj ne škodi biti nekoliko bolj previden. Nato pa lahko začnemo uporabljati črpalko in se lahko prihranki začnejo.…

Hladilniki so zelo pomembni del kuhinjeHladilniki so zelo pomembni del kuhinje

Ko sem še živela v svojem prvem stanovanju sem imela priložnost to stanovanje tudi lepo preurediti. Prostor, ki mi je bil najmanj všeč, je bila definitivno kuhinja. Kuhinja je bila zelo stara. Ni bila primerna mojemu stilu in res sem si želela celotno kuhinjo prenoviti. Kupila sem vse elemente ter omare za kuhinjo in na koncu sem kupila še mizo in stole.

Potem pa sem imela en problem in to so bili hladilniki. Nikoli v življenju nisem kupovala hladilnika in vedela sem, da imam za hladilnik zelo malo prostora v tisti kuhinji. Morala sem poiskati res primeren hladilnik, ki bi bil tako prostoren in tako dovolj majhen, da bi pasal v tisti kot kamor sem planirala ga dati.

Hladilniki so zelo pomembni del kuhinje

Šla sem na splet ter napisala hladilniki. Hladilniki, ki sem jih videla, so bili res za nas zanimivi in vsak je imel neko funkcijo, ki mi je bila zelo všeč. Problem je bil ta, da so bili vsi hladilniki, ki sem jih videla zelo veliki. Nisem se morala odločiti, nikakor. Malce sem povprašala tudi svojo mamo za mnenje, saj vem, da je ona že velikokrat kupila hladilnik, saj se je že velikokrat zmotila in kupila slab hladilnik, ki se je potem zelo hitro pokvaril. Mama mi je rekla, na kaj moram biti pozorna in kateri hladilniki bi bili primerni za mene? Nekaj hladilnikov sem ji seveda poslala ter jo vprašala, kaj meni in tako se je ona odločila za nekaj hladilnikov, med katerimi sem potem jaz lahko izbirala. Tako je bilo vse skupaj lažje in bolj enostavno za razmišljati.

Hladilnik, za katerega sem se odločila, je res perfektno, pa so v kuhinjo in perfektno pa so v tisti kot za katerega sem imela rezerviran prostor zanj. Vse skupaj je izpadlo res zelo dobro in vesela sem, da mi je lahko mama pomagala pri izbiri. Tisto stanovanje mi je res ostala v spominu, saj sem ga zelo lepo prenovila, ampak me je pot potem vodila naprej in na žalost sem se morala preseliti.…

Za proizvodnjo kovinskih delov smo kupili cnc rezkar, da povečamo proizvodnjoZa proizvodnjo kovinskih delov smo kupili cnc rezkar, da povečamo proizvodnjo

Že nekaj let delamo na prodročju proizvodov iz kovine. Ker se je povpraševanje zelo povečalo in da sledimo trendom smo nabavili cnc rezkar, stroj ki nam bo omogočil hitrejšo proizvodnjo. Specializirali smo se za določene dele, ki jih potrebuje avtomobilska industrija, v zadnjem času pa smo dopolnili proizvodnjo tudi za ostala vozila, kot so motorji. V vsakem primeru, gre za manjše dele iz kovine, ki so potrebni, da se vstavijo v celoten izdelek. Deli morajo biti narejeni natančno in brez napak. To nam bo cnc rezkar omogočil.

Najprej smo namerali kupiti manjši stroj, s manjšo zmogljivostjo. Po tehtnem premisleku, smo se odločili za večji stroj. Investicija je bila sicer res večja, vendar smo preračunali, da se nam bo strošek povrnil v enem letu. Po tem preteklem obdobju, pa bi morali imeti zaslužek. Preden smo začeli z novimi izdelki, smo pripravili program, kjer se izriše 3d oblika. Ko je bil program izdelan, smo naredili prvi proizvod. Hitrost in natančnost je bila neverjetna. S časom, ki smo ga pridobili, smo se lotili še novih projetkov. V podjetju smo imeli zapolenega tudi tržnika, ki se je ukvarjal izključno z oglaševanjem in prodajo. Vsi so bili zelo predani delu. Na dan smo naredili s strojem cnc rezkar naredili več kot polovico proizvodov. Stranke so bile zadovoljne in reklamacij ni bilo.

Strošek nabave, ki je bil za cnc rezkar, se je pokril že v pol leta in ne v enem letu kot smo na začetku predvideli. Ko smo dobili eno veliko stranko, ki je za nas tudi dobra referenca, smo se odločili, da to tudi proslavimo. Odpeljali smo se na morje na izlet, kjer je podjetje častilo pojedino, zraven pa smo še uživali ob morju. Priporočamo vsem, da si pogledajo kakšen cnc rezkar, bi bil optimalen za določen proizvod in investirajo v nakup. Uspeh bo zagotovljen.…

Spotoma v vrtnarstvo Tratnik po nove rastlineSpotoma v vrtnarstvo Tratnik po nove rastline

Nazadnje sem se odpravila v drugo trgovino, kjer prodajajo živila in na poti sem opazila vrtnarstvo Tratnik, ki me je spomnilo, da bi bilo dobro kupiti kakšne nove rastline. Tisti dan nisem imela več časa, da bi šla v vrtnarstvo Tratnik, ker sem bila v časovni stiski, sem si pa zabeležila, da bom to naredila danes.

Danes sem imela celo poldne prosto, kar je bil idealen dan, da grem v vrtnarstvo Tratnik in v miru pregledam ponudbo. Ko se prišla tja, sem videla, da je imajo zelo veliko izbor zanimivih rastlin. Še dobro, da nisem obiska odlašala do zadnjega trenutka, ker je vsega tako veliko, da si moram vsekakor izbrati več časa, da si izberem nekaj lepih rastlin.

Tisti dan sem se le sprehodila po trgovini, ki jo ima vrtnarstvo Tratnik, in si ogledovala ponudbo ter razmišljala o tem, kaj bi lahko imela kje. Če bi bilo možno, bi kar vse kupila, ker je bilo vse res zelo lepo, ampak to žal ne bo šlo. Niti nimam toliko prostora, da bi se lahko kupila in dala v hišo, niti nimam časa, da bi to vse lahko vzrejala. Tako, da moram nakup, ki ga bom opravila glede rastlin zelo s skrbno premisliti.

Bila sem zelo dolgo časa tam, kjer je vrtnarstvo Tratnik, in si ogledovala vse, kar imajo. Res je bilo toliko izbira, da sem se komaj odločila. Naredila sem si ožji izbor in nekaj rastlin že kupila isti dan. Ostalo bom pa še malce premislila, ker se ne morem odločiti, kaj bi kupila od večjih rastlin, ki jih bom dala na vrt. Sicer pa sedaj, ko vem, kje je vrtnarstvo Tratnik, in ko je pot do tja zelo blizu lahko praktično, kadarkoli pridem. Le prost popoldan moram imeti, ker mi je to zelo pomembno, da izbiram rastline. Res dobro, da imam vrtnarstvo Tratnik kar na poti.

Spotoma v vrtnarstvo Tratnik po nove rastline

Konec tedna je dobro, le so ležišča, v katerih spiš odličnaKonec tedna je dobro, le so ležišča, v katerih spiš odlična

V kakšnih namestitvah te lahko ležišča razočarajo, nekje te pa lahko tudi pozitivno presenetijo. Ta konec tedna sem spala v prijetnem apartmaju, kjer so bila ležišča res odlična. Spala sem kot top celo noč in čeprav sem spala le pet ur, sem bila tako naspana kot že dolgo ne. Edina razlaga, ki sem jo imela okoli tega, je bila ta, da so bila ležišča v tem apartmaju res odlična.

Nazadnje sem bila nekje drugje v Italiji in moram reči, da niso bila, ležišča najboljša saj so bila res zelo tanka in se nikakor nisem dobro naspala. Ampak sem in tja je tako, da je apartma videti zelo dober na fotografijah, pa v resnici ni. Potem so pa zopet nekje apartmaji, ki so tudi videti zelo dobro in ne pričakujem takšnega udobja, kakor je na fotografiji. Ampak me po nekem naključju vseeno preseneti in je celotna izkušnja zelo pozitivna, kar je res odlično. In točno to se je zgodilo tokrat, ko sem prišla v idiličen apartma z zelo lepo opremo in posteljnino. Tudi, če spanje ne bi bilo idealno, bi bila zelo vesela, saj je bilo vse ostalo tako zelo popolno. Ker je bilo pa spanje vrhunsko, je bila pa celotna izkušnja nekaj najlepšega.

Konec tedna je dobro, le so ležišča, v katerih spiš odlična

Še dobro, da je bilo tako, saj sem imela za seboj zelo veliko vožnje in hoje, ker sem si ogledala dve manjši mesti v Italiji. Zelo sem uživala, ker je bilo res vse tako zelo lepo, ampak sem pa tudi zelo veliko energije porabila, ko sem toliko prehodila. Zato je bilo zelo dobro, da so bila ležišča, v katerem sem prespala odlična in sem se lahko naspala. Škoda, ker nisem tam ostala še kakšen dan več, saj bi bilo zelo dobro, da bi se lahko naspala še bolje. Tista ležišča bi mi vsekakor to omogočila in še jutranji razgled je bil res vrhunski. …

Kako pomembna je varna vožnja za mlade voznike?Kako pomembna je varna vožnja za mlade voznike?

Ko enkrat naredimo izpit za avto imamo dve leti časa, da opravimo še varno vožnjo. Varna vožnja je zelo pomemben del v tem času, ko smo mladi vozniki. Veliko nas nauči in dobimo tudi nekaj izkušen, ki nam pridejo prav potem ko smo na cesti.

Na varno vožnjo se lahko prijavimo šest mesecev po opravljenem izpitu in najkasneje dve leti po izpitu. Če se ne prijavimo na varno vožnjo, ne moramo podaljšati vozniškega dovoljenja. Varna vožnja poteka cel dan oziroma okoli deset šolskih ur. Tam smo lahko s svojim avtom ali pa z izposojenim.

Ko pridemo tja, nas najprej čakajo dolga predavanja, ki trajajo nekaj ur. Po teoretičnem delu pa nas čaka praktičen del na poligonu, kjer preizkusimo vso teorijo še v realnosti. To traja približno štiri šolske ure in po končanem praktičnem delu imamo samo še en košček predavanj in pa seveda razglabljanje različnih situacij na cesti.

Kako pomembna je varna vožnja za mlade voznike?

Se pravi ko se odpravimo na varno vožnjo vemo, da nam bo to vzelo cel dan in se na to tudi dobro pripravimo. Na varni vožnji se definitivno veliko naučimo in je ena najboljših izkušenj, ki jih lahko nek mladi voznik dobi. So zelo praktične izkušnje, saj bomo znali reagirati, ko avtomobila ne bomo imeli pod čisto kontrolo. S tem se izognemo nepotrebnim nesrečam in poškodbam avtomobilov.

Varna vožnja je obvezna in ni zastonj. Vsi jo morajo opraviti v prvih dveh letih izpita, drugače ne morajo podaljšati vozniškega dovoljenja. Ko to opravimo, se ne rabimo več obremenjevati z ničemer, saj smo opravili vse kar je bilo potrebno in vemo, da bomo na česti v katerikoli situaciji vedeli kako je najbolje odreagirati. Probali bomo odreagirati najbolj pravilno ne glede na to ali bo to uspešno ali ne, vemo da smo se potrudili po najboljših močeh.

Varne vožnje ne moramo pasti, tam je zgolj samo za izkušnje in učenje.…

Izbira, kakšna bodo garažna vrata, ni lahkaIzbira, kakšna bodo garažna vrata, ni lahka

Izbira, kakšna bodo garažna vrata, ni lahka

Še ena težka odločitev nas čaka v prihodnjih dneh in to so nova garažna vrata, ki jih moramo še izbrati. Zadnje čase nam nobena odločitev ne gre tako hitro, kot bi želeli. Enostavno je danes na trgu toliko različnih izdelkov za vsako stvar, da se enostavno ne znajdem več v ničemer. Moj mož pa tudi ne. Vse določitve sicer sprejemava skupaj. Ampak vseeno se pa včasih le brez ideje gledava, ker nama niti malo ni jasno, kaj bi zares izbrala. 

Vem samo to, da morajo biti garažna vrata izbrana čim prej, ker se bo hiša sedaj zaključevala. Okna so že izbrana, vhodna vrata tudi. In če želimo, da se bo notranjost, kar se, da hitro začela postavljati so garažna vrata, zadnji element, ki se ga mora izbrati pred tem. Čeprav imava še dobra dva meseca čas, da se za to odločiva, bova morala vseeno kar pohiteti. Včasih se tudi mesec ali dva zdita veliko, medtem ko čas kar beži.

Ta hip je najino odločanje videti takole. Ali nama je vse všeč ali pa nama ni prav nič všeč. To se vleče že dober mesec in seveda vse skupaj deluje kakor, da nama ni pomoči. Res sem mislila, da nama bo šlo odločanje hitreje od rok. Ampak žal so vsa garažna vrata, vsaka po svoje zelo zanimiva, da mi je iz dneva v dan manj jasno, kaj bova na koncu izbrala. Nekaj bova vseeno morala izbrati, ali pa bova pa rekla nekomu drugemu, da nama pri tem pomaga in se bova popolnoma prepustila usodi. Še mi zdi, da ko se enkrat človek tako zapleza pri odločitvi, je najbolje, da vprašava strokovnjaka na tem področju in on izbere najboljši izdelek. Mislim, da bo to še najboljša odločitev, da se garažna vrata, končno izberejo, saj bova midva zagotovo potrebovala še pol leta, če bova delala na ta način.…

Odlična izbira je toplotna črpalka za sanitarno vodo za vsakogar, ki želi znižati stroškeOdlična izbira je toplotna črpalka za sanitarno vodo za vsakogar, ki želi znižati stroške

Vsekakor je danes treba zelo paziti na stroške, in ker zelo veliko delamo na tem, se je izkazalo, da je toplotna črpalka za sanitarno vodo mnogo boljša izbira za ogrevanje vode. Od tega, da investicija ni tako zelo visoka, kot jo imajo recimo sončni kolektorji, do tega, da so stroški neprimerljivi s tem kakršne smo imeli, preden se toplotna črpalka za sanitarno vodo še ni uporabljala, ker jo nismo imeli.

Odločali smo se namreč med tem, da bi postavili sončne kolektorje, ampak smo se zaradi višine investicije, odločili, da tega v prvi fazi vseeno ne bomo naredili. Res je zelo pomembno, da se stroški čim bolj znižajo, ampak vseeno pa nimamo neomejenih finančnih sredstev. Vsekakor se je za začetek toplotna črpalka za sanitarno vodo izkazala za najboljšo izbiro. Čez čas, ko bom lahko ponovno naredili, kakšno investicijo se bomo vsekakor odločila za to, da bodo sončni kolektorji dovajali elektriko za ostale stari. Bolj, ko gledam na dolgi rok, kaj se najbolj izkazala, bolj se mi zdi, da bomo mogli na vseh področjih kar se, da znižati stroške. Življenjski slog se spreminja iz dneva v dan, se mi zdi.

Je pa vsaj zelo dobro, da imamo vsi vse možnosti za spremembe in za to, da se zelo veliko stari optimizira. Če bi se samo večali stroški povsod in nihče ne bi imel možnosti izbire, bi bilo za marsikoga to lahko na koncu usodno. Prepričana sem, da toplotna črpalka za sanitarno vodo in podobne nove rešitve niso zadnje, ker ne bi bilo logično. Ampak za zdaj je to že dovolj, da si vsak, lahko zniža življenjske stroške, posledično pa prihrani več denarja, ki ga lahko porabi, za kaj drugega. Pri nase je po enem letu že zelo poznalo pri stroških. Investicija za to, da se je namestila toplotna črpalka za sanitarno vodo, se nam vseeno še ni povsem povrnila, ampak gremo pa zelo hitro v to smer. 

Odlična izbira je toplotna črpalka za sanitarno vodo za vsakogar, ki želi znižati stroške

Odstranjevanje znamenj – česa se je dobro zavedati?Odstranjevanje znamenj – česa se je dobro zavedati?

Znamenja se odstranjujejo v dva namena, in sicer zaradi zdravstvenih ali pa zaradi estetskih razlogov. Veliko bolj je priljubljeno odstranjevanje znamenj zaradi estetike. Če pa pride slučajno do različne obarvanosti znamenj, spremembe velikosti ali pa se zraven pojavi še bolečina, potem pa je potrebno opraviti odstranjevanje znamenj zaradi zdravstvenih razlogov, saj se tako lahko prepreči nastanek kožnega raka. Ljudje premalo pregledujejo svoja znamenja, zato se včasih rak zelo razširi in praktično ni več pomoči.

Odstranjevanje znamenj – česa se je dobro zavedati?

Postopek odstranjevanja znamenj in celjenje

Večina ljudi se boji, da je odstranjevanje znamenj boleč poseg, vendar zdravniški poseg za odstranjevanje znamenj je popolnoma neboleč in ni neprijeten. Kirurški poseg se opravlja v lokalni anesteziji, tako da pacient ne čuti popolnoma nobene bolečine, zato je strah pred samim posegom popolnoma odveč. Pred samim odstranjevanjem pa na znamenje nanesejo tudi mazilo, ki prepreči kasnejše bolečine.

Pred samim začetkom odstranjevanja se znamenje in predel okoli njega omrtviči in očisti, da ne bi prišlo do različnih infekcij in kasnejših zapletov. Odstrani se tkivni del zamenja in ne samo površinski del. Po odstranitvi znamenja pa se tkivo pošlje v laboratorij, kjer se opravi patohistološka analiza.

Prepoznavanje kožnega raka

Najlažje prepoznavanje kožnega raka je, ko se znamenje prične spreminjati. Pri samem spreminjanju pride do asimetrije, spremembe barve, prav tako pa se lahko pričnejo pojavljati različne rane na samem znamenju. Ko ste opazi takšna sprememba, je nujno potrebno čim prej obiskati ter obvestiti o tem svojega izbranega zdravnika ter po potrebi torej opraviti odstranjevanje znamenj.

V zgodnjih fazah je kožni rak še mogoče zdraviti, če pa se kožni rak odkrije prepozno, se lahko že tako močno razširi, da ni več rešitve. Znamenja so občutljiva, zato je vedno potrebno paziti, kako pogosto se sončite, namreč sončni žarki so zelo močni in nevarni. Priporočljivo je, da se soncu izogibate od 12. ure pa do nekje poznega popoldneva.…