Vrtne hiške za vaš prosti časVrtne hiške za vaš prosti čas

Imate veliko prijateljev in si želite prostor v katerem bi se lahko družili s prijatelji?

Potem so rešitev moderne vrtne hiške, ki vam bodo dale točno to, da boste lahko uživali v družbi s prijatelji. Pri nas doma imamo majhne prostore in vedno polno hišo ljudi. Zato sva se z možem odločila, da bova postavila moderno vrtno hiško, kjer se bomo lahko družili. Priznam, da sem bila vedno nervnozna, ko sem dobila obiske, ker sem imela vedno vse razmetano. Tako pa sem se sedaj veselila tega, da bodo obiski v vrtni hiški in nič več v naši hiši. To je bil naš cilj. 

Mož je seveda vse naštudiral in točno vedel, da ne smemo imeti majhne vrtne hiške. Tako sva se odločila za precej veliko in praktično vrtno hiško, ki bo vsebovala vse: mizo, stole, kuhinjski kotiček, trosed, posteljo, wc. Ja, precej natančno sva vedela, kako naj bi izgledala najina vrtna hiška in vedela sva, da to ne bo ravno poceni. Ker pa sva imela denar, to ni bil problem. Večji problem je bil ta, da sedaj nisva imela gostov kam dati. 

Ko se je delo začelo, sem bila še sama presenečena, ker res nisem pričakovalo, da bo tako lepa vrtna hiška. Že na samem začetku se je videlo, da bo to prestižna vrtna hiška. Komaj sem čakala, da se dokonča. Kajti potem sem bila na vrti jaz, da jo uredim po svoje. Najlepše mi je bilo, ko sem šla kupovat nontranjo opremo in zunanje stole in mizo. Resnično sem v tem uživala, saj sem vedela, da nastaja prav lep prostor, kjer se bomo lahko družili kot družina in sprejemali obiske. 

Vrtne hiške vam tako lahko polepšajo vaš dom, lahko vam omogočijo prostor, kjer se boste družili s prijatelji, lahko pa boste s svojo družino preživljali lepe vikende. Definitivno je to projekt, ki se splača. 

Vrtne hiške za vaš prosti čas

Najboljša izbira je outlet keramikaNajboljša izbira je outlet keramika

Ko mlad par končno pride do svojega stanovanja je to zagotovo eno najlepših obdobij v življenju. Namesto poroke te za naslednjih trideset let veže kredit in ves vesel začneš z urejanjem gnezdeca po svojem okusu. Ker sva si midva privoščila bolj skromno “poroko”, v drugem pomenu bolj staro stanovanje, je bila od prioritet že v prvem letu prenova kopalnice. Majhen prostorček, dobra dva za dva metra že ne more stati veliko, sva menila. Po najinih strokovnih izračunih sva prekalkulirala, da bo celoten strošek prenove za pol toliko kot je dejansko bil končni znesek. In ne predstavljam si koliko bi bilo šele, če nama ne bi ob strani stala outlet keramika. Trgovina, ki sva jo odkrila čisto po naključju je resnično ponujala keramiko po daleč najugodnejših cenah kar sva jih našla na tržišču.     

In da bi videli kaj vse ponuja outlet keramika: 

 • notranje ploščice za hodnike
 • zunanje ploščice za teraso
 • talne ploščice za kuhinjo
 • stenske ploščice za kopalnico
 • imitacije kamna in lesa
 • majhni in veliko formati
 • barve od A do Ž
 • vsa potrebne dodatke in lepila 

In vse to ter še več ima outlet keramika na zalogi, kar je zagotovo največja prednost tovrstnih trgovin. Ker pomeni outlet keramika, da se je le ta že prejšnje sezone prodajal v klasični trgovini s keramiko vendar se ni prodala zaradi mogoče:

 • previsoke cene
 • prevelikega naročila
 • ali enostavno ne modnega trenda v tem letu.   

Kako sva si lahko izbrala zares dobre notranje talne in stenske ploščice, katerih kvaliteto je pohvalil tudi najin keramičar. Outlet keramika se je res izkazala kot kot odlična izbira. Večkrat se spomnim prijaznih prodajalcev, ki so zelo smiselno in realno svetovali glede primerne uporabe keramike, predvsem pa sem hvaležna vseh nasvetov glede izbire barv na katerih ni poznati prav vsake packe in drobca prahu. Resnično si ne bi želela, da bi morala dnevno čistiti ta mali prostorček.

Najboljša izbira je outlet keramika

Sestrična je imela doma vso opremo za bordanjeSestrična je imela doma vso opremo za bordanje

Ko sem bil manjši, sem pogosto hodil s sestrično, ko je šla bordat. Jaz sem se tisti čas sankal. Seveda me je vedno vleklo, da bi bordal tudi sam, ampak nikoli tega nisem rekel svojim staršem. Potem pa je minilo kar nekaj let in jaz sem zrasel. Prišlo je leto, ko sem imel nogo veliko točno toliko, ko so bili veliki pancerji za bordanje in bord je bil ravno prav velik zame. 

Ko smo en vikend imeli skupno kosilo, sem izkoristil priložnost in vprašal sestrično, če bi mi posodila bord. Povedal sem ji, da si želim bordati, vendar pa si ne želim, da mi starši kupijo celotno opremo, ker je moja noga še rasla. Tako bi zapravili preveč denarja. Moja sestrična je bila do mene zelo prijazna, tudi zelo me je imela rada. Tako sva po kosilu šla skupaj v klet in probala pancerje. Videla sva, da so mi prav. 

Sestrična je imela doma vso opremo za bordanje

Sestrična me je peljala na bordanje.

Pa sva šla. Kako sem čakal ta dan. Najprej sem mislil, da bom šel s starši, pa je sestrična predlagala, da me pelje ona, ker me bo lahko tudi ona naučila bordat. Kako sem užival, to je bil dan, ki si ga bom zapolnil za vedno. Tisti trenutek, ko sem stopil na bord, sem vedel, da bom vedno bordal. Smučanje me ni niti malo več zanimalo. Vedel sem, da sem border. Bele strmine, lep bord in jaz. 

Tisti dan sem bordal kar 6 ur. Nikakor se nisem mogel naveličati. Sestrično je že pošteno zeblo, ampak je tudi ona vztrajala. Videla je moj nasmeh in iskrice v očeh, tako da je tudi ona uživala, ker je videla mojo srečo. …

Haccp je ključna metoda za zagotavljanje varne prehraneHaccp je ključna metoda za zagotavljanje varne prehrane

Zagotovo smo se že velikokrat spraševali, kako izgleda proizvodnja vse hrane, katero imamo na voljo na policah v trgovini. Bolj kot to, pa je pomembno vprašanje to, kako poteka zagotavljanje, da je ta hrana varna za konzumacijo. Tukaj pa nastopi mednarodna organizacija, oziroma bolj metoda, ki se imenuje haccp. Gre za metodo, ki na vsakem koraku pridelave hrane analizira vse možne nevarnosti, ki se lahko pojavijo.

Kratica haccp pa v dobesednem pomenu pomeni Hazard Analysis Critical Control Point, torej preverja vse kritične točke pri pridelavi hrane. To pa vključuje vse faktorje pri proizvodnji, torej vse od samih surovin, ko se sadijo in škropijo ter podobno. Haccp pa bo nato preveril tudi vse naslednje točke, kjer se prideluje hrana, torej v samih proizvodnjah, ter vse do končnega produkta, ki se znajde na policah trgovin.

Sama metoda pa ima določena načela, katerim mora slediti, da ima to svojo učinkovitost. Ta načela pa vsebujejo iskanje vseh kritičnih točk v proizvodnji hrane, kjer bi lahko nastale težave za nevarnost konzumacije. Tako mora haccp najti te točke, nato pa zagotoviti neko rešitev, da se nevarnost oziroma tveganje izniči, er je nato lahko končen produkt varen za konzumacijo. 

Haccp je ključna metoda za zagotavljanje varne prehrane

Ta metoda pa je v večinah držav sveta zagotovila, da se lahko ljudje varno prehranjujejo. To pa je ključno za preživetje, ter je tako metoda haccp rešila že ogromno življenj, oziroma tveganj za nevarnosti. Tako pa smo lahko še kako srečni in hvaležni, da živimo v državi, kjer je prisotna metoda haccp, ter nas tako ne rabi skrbeti, da je hrana na policah trgovin zdrava, oziroma nam ne predstavlja večje grožnje.

Ker pa je ta metoda tako pomembna in učinkovita, je pomembno, da se nanjo daje čim več pozornosti in se naredi veliko v tej smeri, da se bo metoda haccp razširila še po ostalih državah tega sveta.…

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je investicija ki bo vrnila denarToplotna črpalka za sanitarno vodo je investicija ki bo vrnila denar

Odličen način, s katerim lahko prihranimo kar nekaj denarja, pri ogrevanju sanitarne vode, torej vse vode, ki jo uporabljamo za čiščenje, pomivanje posode, tuširanje, umivanje in podobno, je toplotna črpalka za sanitarno vodo. Z investicijo v toplotno črpalko za sanitarno vodo, bomo lahko pridobili energijo za ogrevanje vode, to pa po bistveno manjši ceni kot prej, saj takšne toplotne črpalke proizvedejo bistveno več energije za ogrevanje, kot pa porabijo elektrike, za delovanje.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je investicija ki bo vrnila denar

Seveda pa lahko toplotna črpalka za sanitarno vodo pride v ogromno različnih oblikah, oziroma v različnih načinih delovanja. Tako lahko najdemo razne toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki bodo toploto pridobivale iz bodi si tal, bodi si iz zraka okolice. Tukaj pa je potrebno vedeti, da nam bo v veliko primerih prišla toplotna črpalka za sanitarno vodo, ki deluje tako, da toploto pridobiva oziroma črpa iz tal, bolj prav, saj imajo tla bolj konstantno temperaturo skozi celotno leto, kot pa ozračje. To pa pomeni, da bomo lahko to izkoriščali med zimo veliko bolje, kot bi toplotno črpalko, ki deluje na zrak, oziroma pridobiva energijo iz zraka okolice.

S takšnim načinom ogrevanja, torej, če je toplotna črpalka za sanitarno vodo v naši lasti, bomo lahko prihranili ogromno denarja. To pa pomeni, da bomo čez nekaj let z vsemi prihranki zaradi zmanjšanja mesečnih stroškov elektrike za ogrevanje, celo pokrili vse stroške toplotne črpalke za sanitarno vodo, ter tako prišli tudi v profit. Nato pa si lahko med poletjem s tem profitom privoščimo kakšen dopust več, ali pa nekoliko bolj konkreten dopust.

Gre torej za investicijo, ki se bo definitivno splačala. Potrebno je le premisliti, kakšna vrsta toplotne črpalke za sanitarno vodo nam bo najbolje služila, glede na razmere okolice in podnebja, kjer živimo. Prav tako je dobro, da jo nekoliko zaščitimo, saj ne škodi biti nekoliko bolj previden. Nato pa lahko začnemo uporabljati črpalko in se lahko prihranki začnejo.…

Hladilniki so zelo pomembni del kuhinjeHladilniki so zelo pomembni del kuhinje

Ko sem še živela v svojem prvem stanovanju sem imela priložnost to stanovanje tudi lepo preurediti. Prostor, ki mi je bil najmanj všeč, je bila definitivno kuhinja. Kuhinja je bila zelo stara. Ni bila primerna mojemu stilu in res sem si želela celotno kuhinjo prenoviti. Kupila sem vse elemente ter omare za kuhinjo in na koncu sem kupila še mizo in stole.

Potem pa sem imela en problem in to so bili hladilniki. Nikoli v življenju nisem kupovala hladilnika in vedela sem, da imam za hladilnik zelo malo prostora v tisti kuhinji. Morala sem poiskati res primeren hladilnik, ki bi bil tako prostoren in tako dovolj majhen, da bi pasal v tisti kot kamor sem planirala ga dati.

Hladilniki so zelo pomembni del kuhinje

Šla sem na splet ter napisala hladilniki. Hladilniki, ki sem jih videla, so bili res za nas zanimivi in vsak je imel neko funkcijo, ki mi je bila zelo všeč. Problem je bil ta, da so bili vsi hladilniki, ki sem jih videla zelo veliki. Nisem se morala odločiti, nikakor. Malce sem povprašala tudi svojo mamo za mnenje, saj vem, da je ona že velikokrat kupila hladilnik, saj se je že velikokrat zmotila in kupila slab hladilnik, ki se je potem zelo hitro pokvaril. Mama mi je rekla, na kaj moram biti pozorna in kateri hladilniki bi bili primerni za mene? Nekaj hladilnikov sem ji seveda poslala ter jo vprašala, kaj meni in tako se je ona odločila za nekaj hladilnikov, med katerimi sem potem jaz lahko izbirala. Tako je bilo vse skupaj lažje in bolj enostavno za razmišljati.

Hladilnik, za katerega sem se odločila, je res perfektno, pa so v kuhinjo in perfektno pa so v tisti kot za katerega sem imela rezerviran prostor zanj. Vse skupaj je izpadlo res zelo dobro in vesela sem, da mi je lahko mama pomagala pri izbiri. Tisto stanovanje mi je res ostala v spominu, saj sem ga zelo lepo prenovila, ampak me je pot potem vodila naprej in na žalost sem se morala preseliti.…

Za proizvodnjo kovinskih delov smo kupili cnc rezkar, da povečamo proizvodnjoZa proizvodnjo kovinskih delov smo kupili cnc rezkar, da povečamo proizvodnjo

Že nekaj let delamo na prodročju proizvodov iz kovine. Ker se je povpraševanje zelo povečalo in da sledimo trendom smo nabavili cnc rezkar, stroj ki nam bo omogočil hitrejšo proizvodnjo. Specializirali smo se za določene dele, ki jih potrebuje avtomobilska industrija, v zadnjem času pa smo dopolnili proizvodnjo tudi za ostala vozila, kot so motorji. V vsakem primeru, gre za manjše dele iz kovine, ki so potrebni, da se vstavijo v celoten izdelek. Deli morajo biti narejeni natančno in brez napak. To nam bo cnc rezkar omogočil.

Najprej smo namerali kupiti manjši stroj, s manjšo zmogljivostjo. Po tehtnem premisleku, smo se odločili za večji stroj. Investicija je bila sicer res večja, vendar smo preračunali, da se nam bo strošek povrnil v enem letu. Po tem preteklem obdobju, pa bi morali imeti zaslužek. Preden smo začeli z novimi izdelki, smo pripravili program, kjer se izriše 3d oblika. Ko je bil program izdelan, smo naredili prvi proizvod. Hitrost in natančnost je bila neverjetna. S časom, ki smo ga pridobili, smo se lotili še novih projetkov. V podjetju smo imeli zapolenega tudi tržnika, ki se je ukvarjal izključno z oglaševanjem in prodajo. Vsi so bili zelo predani delu. Na dan smo naredili s strojem cnc rezkar naredili več kot polovico proizvodov. Stranke so bile zadovoljne in reklamacij ni bilo.

Strošek nabave, ki je bil za cnc rezkar, se je pokril že v pol leta in ne v enem letu kot smo na začetku predvideli. Ko smo dobili eno veliko stranko, ki je za nas tudi dobra referenca, smo se odločili, da to tudi proslavimo. Odpeljali smo se na morje na izlet, kjer je podjetje častilo pojedino, zraven pa smo še uživali ob morju. Priporočamo vsem, da si pogledajo kakšen cnc rezkar, bi bil optimalen za določen proizvod in investirajo v nakup. Uspeh bo zagotovljen.…

Spotoma v vrtnarstvo Tratnik po nove rastlineSpotoma v vrtnarstvo Tratnik po nove rastline

Nazadnje sem se odpravila v drugo trgovino, kjer prodajajo živila in na poti sem opazila vrtnarstvo Tratnik, ki me je spomnilo, da bi bilo dobro kupiti kakšne nove rastline. Tisti dan nisem imela več časa, da bi šla v vrtnarstvo Tratnik, ker sem bila v časovni stiski, sem si pa zabeležila, da bom to naredila danes.

Danes sem imela celo poldne prosto, kar je bil idealen dan, da grem v vrtnarstvo Tratnik in v miru pregledam ponudbo. Ko se prišla tja, sem videla, da je imajo zelo veliko izbor zanimivih rastlin. Še dobro, da nisem obiska odlašala do zadnjega trenutka, ker je vsega tako veliko, da si moram vsekakor izbrati več časa, da si izberem nekaj lepih rastlin.

Tisti dan sem se le sprehodila po trgovini, ki jo ima vrtnarstvo Tratnik, in si ogledovala ponudbo ter razmišljala o tem, kaj bi lahko imela kje. Če bi bilo možno, bi kar vse kupila, ker je bilo vse res zelo lepo, ampak to žal ne bo šlo. Niti nimam toliko prostora, da bi se lahko kupila in dala v hišo, niti nimam časa, da bi to vse lahko vzrejala. Tako, da moram nakup, ki ga bom opravila glede rastlin zelo s skrbno premisliti.

Bila sem zelo dolgo časa tam, kjer je vrtnarstvo Tratnik, in si ogledovala vse, kar imajo. Res je bilo toliko izbira, da sem se komaj odločila. Naredila sem si ožji izbor in nekaj rastlin že kupila isti dan. Ostalo bom pa še malce premislila, ker se ne morem odločiti, kaj bi kupila od večjih rastlin, ki jih bom dala na vrt. Sicer pa sedaj, ko vem, kje je vrtnarstvo Tratnik, in ko je pot do tja zelo blizu lahko praktično, kadarkoli pridem. Le prost popoldan moram imeti, ker mi je to zelo pomembno, da izbiram rastline. Res dobro, da imam vrtnarstvo Tratnik kar na poti.

Spotoma v vrtnarstvo Tratnik po nove rastline

Konec tedna je dobro, le so ležišča, v katerih spiš odličnaKonec tedna je dobro, le so ležišča, v katerih spiš odlična

V kakšnih namestitvah te lahko ležišča razočarajo, nekje te pa lahko tudi pozitivno presenetijo. Ta konec tedna sem spala v prijetnem apartmaju, kjer so bila ležišča res odlična. Spala sem kot top celo noč in čeprav sem spala le pet ur, sem bila tako naspana kot že dolgo ne. Edina razlaga, ki sem jo imela okoli tega, je bila ta, da so bila ležišča v tem apartmaju res odlična.

Nazadnje sem bila nekje drugje v Italiji in moram reči, da niso bila, ležišča najboljša saj so bila res zelo tanka in se nikakor nisem dobro naspala. Ampak sem in tja je tako, da je apartma videti zelo dober na fotografijah, pa v resnici ni. Potem so pa zopet nekje apartmaji, ki so tudi videti zelo dobro in ne pričakujem takšnega udobja, kakor je na fotografiji. Ampak me po nekem naključju vseeno preseneti in je celotna izkušnja zelo pozitivna, kar je res odlično. In točno to se je zgodilo tokrat, ko sem prišla v idiličen apartma z zelo lepo opremo in posteljnino. Tudi, če spanje ne bi bilo idealno, bi bila zelo vesela, saj je bilo vse ostalo tako zelo popolno. Ker je bilo pa spanje vrhunsko, je bila pa celotna izkušnja nekaj najlepšega.

Konec tedna je dobro, le so ležišča, v katerih spiš odlična

Še dobro, da je bilo tako, saj sem imela za seboj zelo veliko vožnje in hoje, ker sem si ogledala dve manjši mesti v Italiji. Zelo sem uživala, ker je bilo res vse tako zelo lepo, ampak sem pa tudi zelo veliko energije porabila, ko sem toliko prehodila. Zato je bilo zelo dobro, da so bila ležišča, v katerem sem prespala odlična in sem se lahko naspala. Škoda, ker nisem tam ostala še kakšen dan več, saj bi bilo zelo dobro, da bi se lahko naspala še bolje. Tista ležišča bi mi vsekakor to omogočila in še jutranji razgled je bil res vrhunski. …

Kako pomembna je varna vožnja za mlade voznike?Kako pomembna je varna vožnja za mlade voznike?

Ko enkrat naredimo izpit za avto imamo dve leti časa, da opravimo še varno vožnjo. Varna vožnja je zelo pomemben del v tem času, ko smo mladi vozniki. Veliko nas nauči in dobimo tudi nekaj izkušen, ki nam pridejo prav potem ko smo na cesti.

Na varno vožnjo se lahko prijavimo šest mesecev po opravljenem izpitu in najkasneje dve leti po izpitu. Če se ne prijavimo na varno vožnjo, ne moramo podaljšati vozniškega dovoljenja. Varna vožnja poteka cel dan oziroma okoli deset šolskih ur. Tam smo lahko s svojim avtom ali pa z izposojenim.

Ko pridemo tja, nas najprej čakajo dolga predavanja, ki trajajo nekaj ur. Po teoretičnem delu pa nas čaka praktičen del na poligonu, kjer preizkusimo vso teorijo še v realnosti. To traja približno štiri šolske ure in po končanem praktičnem delu imamo samo še en košček predavanj in pa seveda razglabljanje različnih situacij na cesti.

Kako pomembna je varna vožnja za mlade voznike?

Se pravi ko se odpravimo na varno vožnjo vemo, da nam bo to vzelo cel dan in se na to tudi dobro pripravimo. Na varni vožnji se definitivno veliko naučimo in je ena najboljših izkušenj, ki jih lahko nek mladi voznik dobi. So zelo praktične izkušnje, saj bomo znali reagirati, ko avtomobila ne bomo imeli pod čisto kontrolo. S tem se izognemo nepotrebnim nesrečam in poškodbam avtomobilov.

Varna vožnja je obvezna in ni zastonj. Vsi jo morajo opraviti v prvih dveh letih izpita, drugače ne morajo podaljšati vozniškega dovoljenja. Ko to opravimo, se ne rabimo več obremenjevati z ničemer, saj smo opravili vse kar je bilo potrebno in vemo, da bomo na česti v katerikoli situaciji vedeli kako je najbolje odreagirati. Probali bomo odreagirati najbolj pravilno ne glede na to ali bo to uspešno ali ne, vemo da smo se potrudili po najboljših močeh.

Varne vožnje ne moramo pasti, tam je zgolj samo za izkušnje in učenje.…