Zagotovo smo se že velikokrat spraševali, kako izgleda proizvodnja vse hrane, katero imamo na voljo na policah v trgovini. Bolj kot to, pa je pomembno vprašanje to, kako poteka zagotavljanje, da je ta hrana varna za konzumacijo. Tukaj pa nastopi mednarodna organizacija, oziroma bolj metoda, ki se imenuje haccp. Gre za metodo, ki na vsakem koraku pridelave hrane analizira vse možne nevarnosti, ki se lahko pojavijo.
Kratica haccp pa v dobesednem pomenu pomeni Hazard Analysis Critical Control Point, torej preverja vse kritične točke pri pridelavi hrane. To pa vključuje vse faktorje pri proizvodnji, torej vse od samih surovin, ko se sadijo in škropijo ter podobno. Haccp pa bo nato preveril tudi vse naslednje točke, kjer se prideluje hrana, torej v samih proizvodnjah, ter vse do končnega produkta, ki se znajde na policah trgovin.
Sama metoda pa ima določena načela, katerim mora slediti, da ima to svojo učinkovitost. Ta načela pa vsebujejo iskanje vseh kritičnih točk v proizvodnji hrane, kjer bi lahko nastale težave za nevarnost konzumacije. Tako mora haccp najti te točke, nato pa zagotoviti neko rešitev, da se nevarnost oziroma tveganje izniči, er je nato lahko končen produkt varen za konzumacijo.
Ta metoda pa je v večinah držav sveta zagotovila, da se lahko ljudje varno prehranjujejo. To pa je ključno za preživetje, ter je tako metoda haccp rešila že ogromno življenj, oziroma tveganj za nevarnosti. Tako pa smo lahko še kako srečni in hvaležni, da živimo v državi, kjer je prisotna metoda haccp, ter nas tako ne rabi skrbeti, da je hrana na policah trgovin zdrava, oziroma nam ne predstavlja večje grožnje.
Ker pa je ta metoda tako pomembna in učinkovita, je pomembno, da se nanjo daje čim več pozornosti in se naredi veliko v tej smeri, da se bo metoda haccp razširila še po ostalih državah tega sveta.…