Prvastran.si Varna vožnja Kako pomembna je varna vožnja za mlade voznike?

Kako pomembna je varna vožnja za mlade voznike?

Ko enkrat naredimo izpit za avto imamo dve leti časa, da opravimo še varno vožnjo. Varna vožnja je zelo pomemben del v tem času, ko smo mladi vozniki. Veliko nas nauči in dobimo tudi nekaj izkušen, ki nam pridejo prav potem ko smo na cesti.

Na varno vožnjo se lahko prijavimo šest mesecev po opravljenem izpitu in najkasneje dve leti po izpitu. Če se ne prijavimo na varno vožnjo, ne moramo podaljšati vozniškega dovoljenja. Varna vožnja poteka cel dan oziroma okoli deset šolskih ur. Tam smo lahko s svojim avtom ali pa z izposojenim.

Ko pridemo tja, nas najprej čakajo dolga predavanja, ki trajajo nekaj ur. Po teoretičnem delu pa nas čaka praktičen del na poligonu, kjer preizkusimo vso teorijo še v realnosti. To traja približno štiri šolske ure in po končanem praktičnem delu imamo samo še en košček predavanj in pa seveda razglabljanje različnih situacij na cesti.

Kako pomembna je varna vožnja za mlade voznike?

Se pravi ko se odpravimo na varno vožnjo vemo, da nam bo to vzelo cel dan in se na to tudi dobro pripravimo. Na varni vožnji se definitivno veliko naučimo in je ena najboljših izkušenj, ki jih lahko nek mladi voznik dobi. So zelo praktične izkušnje, saj bomo znali reagirati, ko avtomobila ne bomo imeli pod čisto kontrolo. S tem se izognemo nepotrebnim nesrečam in poškodbam avtomobilov.

Varna vožnja je obvezna in ni zastonj. Vsi jo morajo opraviti v prvih dveh letih izpita, drugače ne morajo podaljšati vozniškega dovoljenja. Ko to opravimo, se ne rabimo več obremenjevati z ničemer, saj smo opravili vse kar je bilo potrebno in vemo, da bomo na česti v katerikoli situaciji vedeli kako je najbolje odreagirati. Probali bomo odreagirati najbolj pravilno ne glede na to ali bo to uspešno ali ne, vemo da smo se potrudili po najboljših močeh.

Varne vožnje ne moramo pasti, tam je zgolj samo za izkušnje in učenje.