Prvastran.si Odstranjevanje znamenj Odstranjevanje znamenj – česa se je dobro zavedati?

Odstranjevanje znamenj – česa se je dobro zavedati?

Znamenja se odstranjujejo v dva namena, in sicer zaradi zdravstvenih ali pa zaradi estetskih razlogov. Veliko bolj je priljubljeno odstranjevanje znamenj zaradi estetike. Če pa pride slučajno do različne obarvanosti znamenj, spremembe velikosti ali pa se zraven pojavi še bolečina, potem pa je potrebno opraviti odstranjevanje znamenj zaradi zdravstvenih razlogov, saj se tako lahko prepreči nastanek kožnega raka. Ljudje premalo pregledujejo svoja znamenja, zato se včasih rak zelo razširi in praktično ni več pomoči.

Odstranjevanje znamenj – česa se je dobro zavedati?

Postopek odstranjevanja znamenj in celjenje

Večina ljudi se boji, da je odstranjevanje znamenj boleč poseg, vendar zdravniški poseg za odstranjevanje znamenj je popolnoma neboleč in ni neprijeten. Kirurški poseg se opravlja v lokalni anesteziji, tako da pacient ne čuti popolnoma nobene bolečine, zato je strah pred samim posegom popolnoma odveč. Pred samim odstranjevanjem pa na znamenje nanesejo tudi mazilo, ki prepreči kasnejše bolečine.

Pred samim začetkom odstranjevanja se znamenje in predel okoli njega omrtviči in očisti, da ne bi prišlo do različnih infekcij in kasnejših zapletov. Odstrani se tkivni del zamenja in ne samo površinski del. Po odstranitvi znamenja pa se tkivo pošlje v laboratorij, kjer se opravi patohistološka analiza.

Prepoznavanje kožnega raka

Najlažje prepoznavanje kožnega raka je, ko se znamenje prične spreminjati. Pri samem spreminjanju pride do asimetrije, spremembe barve, prav tako pa se lahko pričnejo pojavljati različne rane na samem znamenju. Ko ste opazi takšna sprememba, je nujno potrebno čim prej obiskati ter obvestiti o tem svojega izbranega zdravnika ter po potrebi torej opraviti odstranjevanje znamenj.

V zgodnjih fazah je kožni rak še mogoče zdraviti, če pa se kožni rak odkrije prepozno, se lahko že tako močno razširi, da ni več rešitve. Znamenja so občutljiva, zato je vedno potrebno paziti, kako pogosto se sončite, namreč sončni žarki so zelo močni in nevarni. Priporočljivo je, da se soncu izogibate od 12. ure pa do nekje poznega popoldneva.