Zunanji fitnes in nov življenjski slog

Že nekaj časa razmišljam, kaj bi me motiviralo, da bi dvignil mojo rit in se začel ukvarjati z športom, pred kratkim pa sem videl en lep oglas, ponudba je bil zunanji fitnes in tako zelo sem bil prepričan, da bi ga uporabljal, če bi ga imel na svoji lastni terasi, da sem poklical za podrobnosti. Malo sem bil skeptičen, ker zunanji fitnes ni bil ravno poceni, ampak če bi delal na njemu, mi niti malo ne bi bilo žal. 

Z strokovnjaki za zunanji fitnes sem se dogovoril približno, kakšne so moje želje, da so mi lahko povedali ceno, potem pa smo se dogovorili, da pridejo v živo pogledat, kje bi to stalo in izmerijo vse kar je potrebno. Komaj sem čakal zunanji fitnes, tako zelo sem bil navdušen, pa še ravno je prihajalo poletje, tako sem si že splaniral, kdaj in kako bom telovadil. Kmalu so me poklicali, da pridejo montirat zunanji fitnes in jeeeee, naslednji dan sem ga že imel. 

Bil sem presrečen, kot en otrok, ki mu kupiš novo igračo, kajti prav čutil sem, da bom tokrat končno nekaj naredil zase in za sovje zdravje. Res je bilo tako, že isti dan, sem naredil sklop vaj, ki sem si jih pripravil in počutil sem se noro. Tako sem z vajami nadaljeval vsako jutro pred službo, kasneje pod tuš in dan je bil popoln. Kar naenkrat sem imel več energije, čeprav sem telovadil in bi lahko bil utrujen, počutil sem se dobro, kilogrami pa so se začeli ob pravilni prehrani in telovadbi topiti. 

Lahko rečem, da je bil zunanji fitnes moj najboljši nakup v življenju. Ljudje ne vemo, kako malo motivacije včasih potrebujemo, samo morali bi se zavedati kaj je tisto, ki nas veseli. Vsi začetki so težki, a potem pride uspeh in je vse lažje, tako je pri meni bil težek začetek, ker sem zunanji fitnes moral kupiti, potem me je bolela vsaka mišica, danes pa sem srečen in postaven.

Hrastov parket je kvaliteten, nikar ga ne mečite ven

Moja draga sestra je vedno bila samozavestna in prepričana, da ima vse prav. Ko so se najini starši odločevali, da bi hrastov parket v stari hiši zamenjali za novi laminat, sem bila sama zgrožena, kajti še kako sem se zavedala, kako kvaliteten hrastov parket imata in da bi bila lahko ponosna na to, da imata po hiši takšna tla. 

Vedno, ko sem prišla k njima na obisk z svojimi otroki, sem jih pustila da se igrata na tleh, ker so tla bila prav prijetno topla. Potem pa slišim mojo drago sestro ,da jima priporoča, da ta stari hrastov parket zamenjata z laminatom. Tako sem bila šokirana, da sem ostala brez besed, že tako mene, ker sem bila mlajša sestra ni upošteval nihče, imeli so me za manj pametno in moje mnenje ni bilo pomembno. Takrat enostavno nisem vedela, kako naj pristopim in kako naj svojim staršem dopovem, da bosta naredila napako, če bosta hrastov parket zamenjala z laminatom. 

Kako sta bila lahko tako naivna?

Srce me je bolelo, ko sem videla, da vse bolj kaže, da bosta to res naredila in da bo ta stari dober hrastov parket nadomestila z poceni laminatom. Še enkrat sem ju hotela pregovoriti, da delata napako, pa jima je sestra preveč sprala možgane. Kmalu so šli gledat novi laminat in ga pripeljali k hiši, dela so se začela in mene je srce bolelo, ko so začeli lomiti ta stari hrastov parket. Moji sestri se je šlo samo za lepoto, ker je vedela, da bo ta hiša enkrat njena in ji kasneje ne bo potrebno obnavljati tla. Pa se je zgodilo ravno nasprotno, ta lepi, bleščeči laminat, za katerega je navijala, je kmalu pokazal svoje slabe lastnosti in začel odstopati in tako so starši le spoznali, da pa je njihov hrastov parket trajal veliko več časa, kot pa sedaj njihov novi laminat.

 …

Imeti dober in zanesljiv računovodski servis je še kako pomembno za uspešno poslovanje

Kar lasje mi gredo pokonci, ko mi nekdo pove, kako je imel slabo izkušnjo, ko je imel slab računovodski servis, tako se mi je prijatelj potožil, da mu trenutno nič ne gre. Kot da bi se mu vse ustavilo, da ima čudno obdobje, zraven tega pa ima računovodski servis, ko se resnično nič ne more pogovoriti. Kajti nekako se ne razume več z gospo, ki mu ureja papirje, postala je zahtevna, diktatorska in vedno, ko mora nekaj več narediti, mora on za računovodski servis plačati več. 

Ko sem poslušal to zgodbo, sem skoraj znorel, prijatelj je že tako bil v stiski, ona pa je to še izkoriščala. Po pogovoru z njim, sem mu povedal, da takšen odnos ni v redu in naj ji to tudi naslednjič pove, da on plačuje njo in da ga mora poslušati in delati za njegovo dobro. Seveda se ni Izšlo. Ko sva se nazadnje videla,  se je spet potožil, da ne more več, da enostavno ga računovodski servis stisne v kot in ker ga potrebuje vedno popusti. Nisem mogel več poslušati in poklical sem svoj računovodski servis, če imajo še prostora za eno novo stranko. 

Jaz sem imel vse to urejeno, ugodno ceno, prijazno osebje in vse smo se lahko pogovorili, moje želje so vedno upoštevali in minilo je že pol leta in do zdaj mi še nihče ni rekel ,da bom kaj več plačal. Imeli so čas in njemu sem svetoval, naj se prestavi, da mu bo sigurno boljše. Še isti dan sem šel z njim, da sva vse lepo uredila, njegov računovodski servis se res ni izkazal in ker on ni hotel nič reči, sem par besed dodal jaz in jim to tudi povedal, da ne poslujejo lepo in da bodo v prihodnosti še več strank izgubili, če bodo takšni. Moj prijatelj pa ima sedaj isti računovodski servis in je še kako srečen.

Katere žaluzije izbrati

Na razpolago imamo zunanje in notranje žaluzije. Katere izbrati, pa je vaša odločitev.

Zunanje žaluzije so bolj vidne in moramo gledati tudi na sam izgled hiše, kajti verjeli ali ne vam bodo naredile določeno podobo. Nekaterim hišam prav pašejo, na nekatere hiše pa ne. Če se odločimo za zunanje žaluzije, ker notranje žaluzije niso primerne za naš prostor, potem vemo, da nam bodo dobro služile, saj bodo dobri toplotni izolator, saj preprečijo, da se steklo na oknih segreva in s tem neposredni vstop svetlobe v sam prostor.

Zunanje žaluzije lahko v popolnosti zaprete, ali pa jih namestite v določeni naklon, da vam prepreči vdiranje svetlobe. Vam pa ne bodo omejevale pogleda navzven. Te žaluzije so res super, ker naš ščitijo pred vremenskimi razmerami in pogledi sosedov.

Imamo pa še notranje žaluzije. Tudi te služijo kot toplotni izolator, ampak manj, saj hladen zrak pride že na okno. Res pa je, da lahko z njimi reguliramo naklon, kakor želimo, da nam ne sije sonce v prostor, da prostor zatemnimo, ali pa da nas zvečer ne vidijo sosedje, ker jih lahko popolnoma zapremo. Pri notranjih žaluzijah moramo paziti kateri material izberemo in barvo, kajti kar nam bodo spremenile prostor, vendar ga bodo tudi obogatile. Imate jih v različnih barvah, kot se razlikujejo tudi modeli.

Katere žaluzije izbrati zunanje ali notranje žaluzije je pa odvisno samo od vas. Je pa obdobje gradnje hiš, kjer se dajejo na veliko zunanje žaluzije. Zelo so primerne tudi za velike industrijske objekte, za manjša okna pa raje uporabite in montirajte notranje žaluzije. Prav tako bo do služile svojemu namenu in ne potrebujete zunanjih. Hiša na katerih so res velika stekla tam notranje žaluzije ne pašejo in se hiši podajo zunanje, pri manjših oknih pa se ne matrajte z zunanjimi žaluzijami, saj boste naredili optično še manjše okno in tako pogršali izgled celotne hiše, imate na razpolago ogromno senčil in lahko izberete čisto nekaj drugega.

 …

Skrbite za svoje dojke, da vas ne prehiti rak

Nikoli se nisem preveč posvečala obolenju dojk, dokler nisem bila v to porinjena in sem morala na to temo malo več prebrati, takrat pa me je stisnilo, kako pogosta bolezen dojk je rak in kako moramo paziti, da si redno pregledujemo dojke.

Sama si dojke ne pregledujem redno, enostavno si jih pregledam zelo nežno, ker nekih grobih gibov ne prenesem. Sedaj sem dopolnila 40 let in me je začelo pošteno skrbeti za sovje zdravje. Hotela sem na pregled dojk in sem vprašala ginekologa glede napotnice, na kar me je vprašal, če sem kaj začutila pri samo pregledu. Ker se sama bolj težko pregledam, sem pač rekla da ne, tako mi ni napisal napotnice. Še sedaj nisem šla samoplačniško, ker sem mi zdi škoda denarja in za malo, da mi ginekolog ne more pri teh letih dati napotnice. Ker pa me je pri vsem tem branju o dojkah in kako je rak pogost, kar zmrazilo, sem se odločila za pregled. 

Meni nikoli ni nihče povedal, kako si dojke pregledamo, kakšne so nevarnosti, sama pa se le z težavo brala o teh stvareh, ker mi je bolezen rak, tako grozna, da niti pomisliti nočem. Da pa sem se opravila na prvi pregled, pa sta me prepričala dva dejavnika, ki sta vplivala pri meni, to je nosečnost po 30 letu in izpostavljanje rentgenskemu sevanju v zgornjem delu telesa, ker sem bila večkrat slikana zaradi hrbtenice. 

Sedaj sem se na prvi pregled naročila cela čisto prestrašena, ravno zaradi teh informacij. Kako pogost je rak dojk pa si niti pomisliti nočem. Sama sem pozitivna, še kar si ne upam, pregledati dojke sama, čakam na pregled in držim pesti. Vse, ki še niste bile na prvem pregledu dojk po 40 letu, pa to vsekakor storite že jutri, kajti kako pogosto je rak bolezen dojk, si jih je resnično potrebno pregledovati redno, kajti zgodnje odkritje je velika prednost, ko je rak še čisto v začetni fazi. 

Kaj pa vam pomenijo prehranska dopolnila

Sam sem odraščal v času, ko prehranska dopolnila niso imela velike vloge pri naši prehrani. Naša prehrana je bila vedno raznovrstna in domača, tako smo dobili vse potrebno, kar smo od hrane potrebovali. Danes pa se že vse vrti okoli tega, prehranska dopolnila so na reklamah televizije, radiju, raznih oglasih, kot da se brez njih sploh več ne sme živeti.

Zame so prehranska dopolnila bila vedno odveč, potem pa je prišel čas, ko sem se postaral, vse me je začelo boleti in nikakor se nisem mogel rešiti utrujenosti, zaspanosti, izmučenosti, nejevolje. Bolj ko sem treniral, bolj sem se slabo počutil in tako so prišla na vrsto prehranska dopolnila. 

Začelo se je prav od začetka. To je bilo podobno, kot bi mi nekdo rekel, naj izberem pravo zdravilo zame, jaz pa se čisto nič v to ne bi razumel. Ko sem jaz začel prebirati, kaj prehranska dopolnila so in koliko jih je sem bil čisto zmeden, nisem več vedel, kaj potrebuje moje telo, še večja dilema pa je bilo, kaj izbrati. Kaj bi dal takrat, če bi lahko stopil k mojemu zdravniku ali komerkoli, ki bi mi iz prve roke povedal, kaj jaz in moje telo potrebuje in mi prehranska dopolnila praktično postavil na mizo. 

Verjamem, da je še marsikdo bil na tej poti in tudi še bo, ko enostavno veš, da moram začeti jemati prehranska dopolnila, katera vzeti in kupiti pa je drugo. Sam sem se lovil kar nekaj časa, resnično sem bil zmeden, če sem že vedel kaj potrebujem in katera prehranska dopolnila so to, pa sem bil zmeden od katere firme kupiti. Tako sem kar nekaj časa posvetil temu in spraševal ljudi. Na koncu sem se odločil, da bom začel jemati D vitamin pozimi, čez celo leto pa magnezij in C vitamin. To je moja kombinacija in ja je skromna a je saj nekaj, včasih dodam še kalcij. 

Če želite zabavo je casino prava odločitev

Če bi mi nekdo včasih rekel, da se je imel v casinoju noro, mu ne bi verjel, ko pa sem sam to doživel sem spremenil mišljenje, kajti casino ni samo zapravljanje denarja, ampak je prav lepo doživetje, če potrebujete zabavo in sprostitev.

Verjetno človek pride tudi v določena leta, kajti ko sem bil bolj mlad, me casino resnično ni zanimal, hodil sem po koncertih in se zabaval po svoje. Ko pa prideš v določena leta in nisi več tako rosno mlad, takrat iščeš drugo zabavo, iščeš nekaj bolj sproščenega in na izi bi rekli in to casino sigurno je. 

Prvič, ko sem šel v casino mi ni bilo prijetno, vendar to ni trajalo dolgo, kar hitro sem se začel imeti prav lepo in počutil sem se prijetno. To je bil ambient, kjer sem lahko bil sam z seboj ob dobri muziki in pijači in zraven sem se lahko zabaval točno toliko kot sem sam hotel. Tako sem včasih igral celo noč, včasih pa sem igral prav malo, pa sem vseeno na polno užival.

Zame je casino zabava, tukaj si napolnim energijo, tukaj se sprostim, počutim se pomembnega in pri moji nizki samopodobi, bi lahko rekel, da je casino zame bil, kot ena terapija, ki sem jo potreboval.

Če danes pogledam nazaj in preletim vse moje izkušnje skozi leta, kjer sem se zabaval, ugotovim, da sem se skozi leta spreminjal in vedno našel tisto zabavo, ki mi je odgovarjala takrat in ko sem jo takrat potreboval. Da hodim v casino ne govorim svojim prijateljem, ker bi se hitro lahko narobe razumelo, ljudje ne razumejo, da v casino ne hodiš samo služit denarja, vendar greš tudi iskat zabavo in sprostitev in to se mi je zdelo nepomembno razlagati prijateljem , ker ne bi razumeli. Imam svoj čas, kjer sem lahko sam z seboj in v tem uživam. 

Dupuytrenova kontraktura v preteklosti

Kadar govorimo o prizadetosti naših dlani, je Dupuytrenova kontraktura bolezen, ki lahko močno ovira že osnovne funkcije naših dlani, kot so upognjenost enega ali več prstov na rokah, kar onemogoča normalno gibanje, rokovanje, vožnjo, umivanje, držanje stvari v rokah. Tako je Dupuytrenova bolezen počasi napredujoča bolezen, s katero s časom nastane Dupuytrenova kontraktura, ki je ni možno pozdraviti v popolnosti, jo pa lahko omejujemo z določenimi prijemi, ki jo blažijo, da je uporaba naših dlani lahko v mejah normalnega gibanja. Gre za zatrdline, ki nastajajo s kopičenjem celic v dlani, ki so benigne (niso rakaste) in po navadi neboleče.

Kontraktura tako zmanjšuje sposobnosti gibanja naših dlani, vozliči, ki se pojavljajo, se zategnejo in ukrivi prste, do te mere, da se oblika naših rok vidno spreminja. S časom postajajo naše roke boleče, in prstov ni možno iztegovati. Ukrivljenost prsta na dlani se imenuje Dupuytrenova kontraktura, ki onemogoča normalno iztegovanje prsta. 

Ta bolezen izvira že iz pradavnine, nekje 1100 leta pred našim štetjem, ko so ob izkopu egipčanske grobnice, kjer odkrili prvi primer Dupuytrenove bolezni na mumijah, ki so jih našli v grobnici. Kasneje je bolezen bila opažena pri Vikingih, od leta 1660 naprej pa se je že z zdravniškimi raziskavami utemeljila Dupuytrenova kontraktura pri nekem kamnoseku, ob ugotovitvi ukrivljenih prstov na roki. Tako je bilo ugotovljeno, da so za nastanek te bolezni krive fascije in ne kite, kot so predvidevali.

Dokazano je, da se Dupuytrenova kontraktura pogosteje pojavlja pri moških kot ženskah, gre za družinsko anamnezo dednosti in je ne povezujejo z nastankom zaradi zunanjih vplivov preobremenjenosti in enoličnih gibov zapestja. Natančnega nastanka in vzroka te bolezni ne morejo opredeliti. Tako Dupuytrenova kontraktura ni smrtno nevarna bolezen, ne gre za rakaste celice, vendar je zelo neugodna za vsakodnevna opravila, saj so zaradi omejitve gibanja zapestja in ukrivljenih prstov omejene pomembne življenjske funkcije.…

Etažni lastnik je nekaj posebnega

Kako zelo mi gredo na živce določeni ljudje, ki mislijo, da vse vedo in vse znajo, tako je tudi naš etažni lastnik, vedno najbolj glasen in nobenemu ne pusti do besede, ko imamo skupne sestanke. Seveda pa nas je več, ko bi radi povedali svoje mnenje, ampak nekateri si dobesedno zaradi napadanje njega ne upajo.

Ne vem kako so lahko nekateri ljudje tako nesramni in mislijo, da drugo mnenje drugih ljudi ni pomembno ali da ga enostavno nimajo. Naš etažni lastnik, kar misli, da ima enostavno vedno prav. Najbolj pa me razjezi, ker starejše in mlajše od sebe ne spoštuje, kot da starejši nima svojega mnenja in je mogoče še bolj pomembno od njegovega. Ker se nobeden noče kregati z njim, sem sklenil, da pa se mu jaz ne bom dal. Kaj si misli daje, enostavno je samo etažni lastnik, kot vsi ostali in to mu tudi dam vedeti.

Ker sem mu trn v peti, mi je etažni lastnik začel nagajati, tako moje otroke čaka in jih krega, da delajo hrup, ko hodijo po stopnicah, da ne čistimo stopnic, ampak jih samo mažemo in tudi na mojo ženo se je spravil, češ da iz balkona letijo smeti. Seveda, ko etažni lastnik zagleda mene kar pobegne, ker ve, da mu bom povedal svoje, jaz pa ga imam itak polno glavo, ker enostavno ne morem gledati, da obstaja tako hudoben človek in da mu nihče ne sme ničesar reči. 

Končno je prišel na svoj račun, ko je enkrat poklical policijo, da delamo hrup, ko smo bili doma, mi pa smo že skoraj spali, le hodili smo po stanovanju. Ko je prišla policija sem jim lepo razložil situacijo in od takrat naprej smo imeli mir. Ne vem kaj je etažni lastnik dobil od policije, vendar sigurno zanj nič dobrega, saj se od takrat naprej ne glavi več tako nesramno in glasno, kot se je vedno in ne napada več ljudi. 

Prometna nesreča in popravilo avta

Ker nisem nikoli premišljevala o tem, kaj moraš storiti, če se ti zgodi prometna nesreča, žal nisem prav ničesar vedela, ko je do teg prišlo. Res ne premišljuješ o temu, ker si itak ne upaš niti pomisliti na to in verjamem, da veliko ljudi ne ve, kaj mora v tem primeru narediti. Hvala bogu je bila manjša prometna nesreča, kjer sem se zaletela nekomu v zadnji del avta. Enostavno ga nisem videla, da se je v križišču naenkrat ustavil in to je bilo to. 

Oba sva izstopila iz avta in si na hitro ogledala škodo, videla sva, da je škoda minimalna in avte sva umaknila iz ceste, da se do konca pogovoriva. Ker sem bila res jaz kriva, da je bila prometna nesreča, sva si izmenjala potrebne podatke za uveljavitev povračila škode na zavarovalnici, izpolnila sva vse in se poslovila.

Ker je bila manjša prometna nesreča sva se oba lahko z avti odpeljala in ni bilo potrebe klicati vlečne službe. Za naprej enostavno nisem vedela, kako naprej, vedela sem samo, da sem jaz kriva, da se je prometna nesreča zgodila in to je to.

Tako sem z vso dokumentacijo stopila k zavarovalnici, ki te potem vodi naprej. Tam so mi povedali, da bo voznik, ki je bil soudeležen verjetno uveljavljal povračilo škode iz moje zavarovalne police, saj je bila prometna nesreča zaradi mene, jaz sem bila povzročiteljica. Ni mi bilo ravno prijetno, da imam stroške in ker sem bila jaz kriva, moram sama kriti popravilo mojega avta. Res sem bila popolnoma nepripravljena in ni mi bilo prijetno, ker so me samo pošiljali in mi govorili, kaj moram storiti, jaz pa nisem vedela ničesar. Če bi prej saj malo vedela stvari, bi znala odreagirati, kajti prometna nesreča se mi je zgodila prvič in upam, d tudi zadnjič. 

Tukaj je toliko papirologije in vsega, da se človek, če ne ve stvari ne more znajti, pa čeprav je majhna prometna nesreča, ker ne ve niti osnov.…